Költöztetés és fuvarozás, a szabályokat betartva.

Munkáink folyamán figyelni kell a szabályok betartására is. A KRESZ szabályait betartva költöztetünk Budapesten, vidékre, külföldre, tehát mindig. Igen, mindig! A teherautónk tud menni 130 km/órás sebességgel is, de azt a többletfogyasztást nem fizeti ki senki :)
De most nem is erről van szó. Hanem a terhelhetőségről. A hivatalos raksúlyról, mérleg szerint. Nem sokan értik, hogy miért csak 800 kilogrammot szállíthatunk hivatalosan. Hiszen ez egy "másfél tonnás" kisteherautó. Igen, ennek hívják. Meg sokan azt is hiszik ezekről a kisteherautókról... Természetesen elbírja a teherautónk a 1,5 tonnát, de ez már komoly túlsúllyal jár.

A teherautóm terhelhetősége

Nézzük a számadatokat: A teherautóm saját tömege 2500 kilogramm. Mérlegen lett lemérve. A 3500 kilogrammig marad 1 tonna. Ebből lejön az emberek súlya, ami két embernél körülbelül 200 kilogramm. Így marad 800 kilogramm raksúly. 

Általában az ilyen (felépítményes) kisteherautók alig vihetnek többet. Persze ez többek között függ a felépítménytől, kerekek számától (4 vagy 6), a szállított emberek számától is. Sokan bevállalják a túlsúlyt úgy, hogy az ügyfélnek nem szólnak. Aztán ha lemérik őket, akkor az ügyfélre terhelik. Van aki úgy is hirdeti magát, hogy két tonna teherbírású, 3,5 tonna össztömegű kisteherautóval szállít... 

Túlsúly büntetés mértéke

Nem árt tudni, hogy Magyarországon (is) kis túlsúlyt is nagy összeggel büntetnek. Sőt a teherautót tovább sem engedik, amíg nem pakolnak át egy másikra, azaz meg nem szüntetik a túlsúlyt. Nem vagyok "bevállalós", ezért is kérek mindig részletes leírást az ingóságokról. Az ügyfélnek nem kell tudnia, hogy mennyit vihet a teherautó, ez a cég/sofőr dolga. Viszont, ha bevállalja a túlsúlyt, és lemérik akkor baj van. Ki fizeti a büntetést? Ilyenkor jön az egymásra mutogatás! Abban biztos lehet, hogy a sofőr nem fog kifizetni több százezer forintot, plusz még a másik teherautó díját.

Egy 3,5 tonna össztömegű teherautóra könnyedén fel lehet rakni pluszba 1 tonnát. Amit el is tud vinni. De! Ez már körülbelül 30% túlsúlyt jelent, amiért 350 000 forint bírság jár!!! Azért ennél jóval kevesebből ki lehet jönni még egy kisteherautóval, vagy egy nagyobb össztömegű teherautóval is! Ehhez jön még a másik teherautó díja, amire át kell pakolni, amíg meg nem szűnik a túlsúly. Mert addig nem engedik tovább a teherautót. 

Az a bizonyos kormányrendelet 


Ezt nem én találtam ki, benne van a 156/2009. (VII. 29.) Kormány rendeletben, amit ide kattintva tud elolvasni. Ez elég hosszú, ezért nyomja meg a Ctrl + F gombokat, majd a felugró ablakban ezt üsse be: "túlsúly". Innen idéznék egy mondatot: "Amennyiben egyszerre áll fenn össztömeg-túlterhelés és tengelytúlterhelés, az ezekre vonatkozó bírságtételek összeadódnak." Bizony, így ha a maximum túlsúlyt nézzük mindkét esetben, akkor a büntetés akár hétjegyű is lehet! 

Költöztetés korrekt módon

Ezért szoktunk többet fordulni, ami kivitelezhető is egy érdi költöztetésnél, de egy nemzetközi vagy vidéki költöztetésnél már csak úgy tudjuk megoldani, ha két kisteherautóval megyünk, vagy egy nagyobb 7,5 tonna) össztömegű teherautóval. 

áruszállítás,fuvarozás,költöztetés,költöztető,nemzetközi költöztetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?