Tévhitek költöztetéssel kapcsolatban

Sok ember - aki laikus - nem is gondol bele néhány dologba. Lehet azért, mert nem ért hozzá, vagy átsiklik felette, de van olyan is, hogy szándékosan hallgatnak el bizonyos információkat. Ekkor lehet, hogy megpróbálnak minket hülyének nézni, ami felesleges próbálkozás, mert a helyszínen úgy is kiderül minden. Az alábbiakban leírok néhány tévhitet, amikkel nem árt tisztában lenni.

- Egy teherautónak nem a 130 - 150 km/órás sebesség az utazósebessége. Főleg rakottan nem. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy Budapestről Miskolcra nem érünk le másfél óra alatt, mint ahogy Budapestről nem érünk ki Passauba 4,5 óra alatt. Persze, személyautóval ezek az adatok teljesíthetőek, de azért ne keverjük össze a kettőt.

- Nincs 100 kilogrammos zongora vagy pianínó. Továbbá nem csak egy méret/súly létezik belőlük. Lehet hitegetni a költöztetőt, arra számítva, hogy így elhiszi, és olcsóbban elszállítja a pianínót/zongorát, de a helyszínen úgy is kiderül minden. 

- Attól, hogy a pianínónak van kereke, még nem könnyű. Pontosan azért van rajta kerék, mert nagyon nehéz, így "könnyebben" lehet mozgatni. 

- A zongora/pianínó/páncélszekrény szállítása nem óradíjban történik. Egy több száz kilogrammos dolgot szállítani rutintalan, erőtlen emberrel nem lehet. Ez valóban szakértelmet és erőt igényel, aminek természetesen ára van. Azt is hallottam már, hogy annyiba kerül a szállítás, mint maga a pianínó. Ezt egy vidéki, második emeletes szállításnál mondták, ahol kilométer/emelet díj is van...

Szoktam mondani, hogy sokkal olcsóbb, ha a kedves ügyfél szól néhány barátjának, és megoldják a rakodást, és az emeletre történő felhordást. Kaptam ilyen választ is: "Nekem nincs hozzá olyan kötelem (gurtni), meg nincsenek olyan erős férfi ismerőseim, akik fel bírják vinni a második emeletre a pianínót." Na kérem, erről van szó, ezért kerül ennyibe egy zongora szállítása. 

- A szekrényből nem kell kivenni a ruhákat, könyveket, egyéb dolgokat, mert a költöztetők úgy is erősek, és hamarabb végeznek a rakodással. Persze, erre azt szoktam mondani, hogy erősek vagyunk, de hülyék nem. Némelyik szekrényt azért kell szétszerelnünk, mert a saját súlyukat sem bírják el, annyira gyenge anyagból van, és amint felemelnénk, szétesne. Nos, egy telepakolt, gyengébb minőségű bútornál erre nagyobb az esély. A másik meg az, hogy egy nehéz bútort lassabban, nehezebben mozgatunk, nem is beszélve a 130 kilogramm feletti súlyfelárról. Tehát gyorsabb és gazdaságosabb, ha a bútorokat kipakolják költözés előtt. 

- A földszint akkor is földszint, ha magasföldszint. Persze, mert az van rá kiírva, de attól még lépcsőn kell felmenni a "földszintre". Ez főleg fix árajánlatkérésnél vagy pianínó/zongoraszállításnál fontos. Azért illúziók ne legyenek: ha a helyszínen derül ki, hogy mégis lépcsőzni kell a (például) zongorával, akkor az emeletdíj felszámolásra kerül. Ahova lépcsőn kell felmenni, az nekünk (költöztetőknek) nem földszint.
áruszállítás,költöztetés,nemzetközi költöztetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?