Költöztetés, nemzetközi költöztetés teherautóval.

Van valami amiről már régóta szerettem volna írni. Sokan úgy kérnek árajánlatot, hogy nem írják le a bútorok pontos adatait (darabszám, méret), hanem csak annyit írnak, hogy "egy Iveco-ba, Fiat Ducato-ba, Ford Transit-ba, furgonba, kisbuszba stb. befér". Ezzel csak annyi a bökkenő, hogy ezekből a kisteherautókból nem csak egy méret van. Amennyiben csak a furgonokat nézzük, akkor típustól függően 8 - 20 köbméter közötti rakterűek vannak. Szóval nem mindegy, hogy 8, vagy 20 köbméter ingóságot kell elszállítani.

 

Költöztetés Budapesten.

 

Költöztetés ponyvás teherautóval

 

A "ponyvás Iveco" is bő intervallumot jelent. Itt is van egészen kicsi, akár 10 köbméteres, a felső határ (ha csak a Daily-t nézzük) akár 30 köbméter felett is lehet. A teherautóm adatai fent vannak a weboldalaimon. Azért az eléggé kellemetlen lenne, ha kimegyünk költöztetni egy 20 köbméteres teherautóval, és 23 köbméternyi ingóság van... Tudom, tudom, a laikusnak minden Iveco (vagy más kisteherautó) egyforma, de árajánlatkérésnél kérem legyenek szívesek az adatokat pontosan megadni. Így nem érheti kellemetlen meglepetés költözése folyamán.

 

 Ezzel a teherautóval költöztetünk.

 

Költöztetés kisbusszal

 

A kisbusz is mást jelent mindenkinek. Sokan keverik a kisbuszt a furgonnal. Ahova valóban kisbusz elegendő, oda az én teherautóm már túl nagynak számít. A kisbusz (például Mercedes Vito) 5 - 9 személyes, a furgon 2 - 3 személyes lehet, kivéve a dupla kabinos furgonokat. Bár nem hiszem, hogy ez utóbbi alapján kérnek árajánlatot. Továbbá teljesen mindegy, hogy milyen furgonra, kisbuszra gondol a kedves ügyfél, mivel én mindig az én teherautómra adok árajánlatot.
Kérjen árajánlatot belföldi és nemzetközi költöztetésre, áruszállításra: +3620/580-8538

Kazán szállítás


A mai munka sem volt egyszerű feladat,
az ilyet elviccelni nagyon nem szabad.
Kazánt szállítottunk, a súlya kettőszáz hetven,
nagyon nehéz volt, így nem egyedül mentem.

Igaz, az ügyfél szerint kilogrammban 150,
amikor a targonca felrakta, meglepődtem.
Billent egy kicsit a teherautó, ez több lesz,
semmi köze sincs az állítólagos 150-hez.

Budaörsről Tárnokra kellett vinnünk,
majd három mázsa, ezt el kellett hinnünk.
Budaörsön a targonca szépen felrakta,
a lerakást a sors nekünk meghagyta.


Kazán szállítás.


A platóról leszedtük, mégpedig négyen,
nem volt itt semmi gond kérem szépen.
A kazán bevitele már kettőnkre maradt,
a másik két srác gyorsan elszaladt.

Gurtni a vállon, egymás szemébe néztünk,
csak szabad utat, semmi mást nem kértünk.
Bevittük ketten, szépen és keményen,
mondta is a boldog ügyfél: ezt így reméltem.

A kazán szállítás gond nélkül meg lett oldva,
nélkülünk ez a munka nehéz lett volna.
Elégedett ügyfelek maradnak utánunk,
vége a versnek, szép napot kívánunk. 

Költöztetés ünnepnapokon?

Ez egy eléggé kényes kérdés. Mert ugye az ünnep, az ünnep. Mindenkinek. Az ember örül annak, hogy végre a családjával pihenhet, utazhat rokonokhoz, programot csinál barátokkal, családdal. Vagy egyszerűen csak kipiheni a folyamatos munkát. Ez jár mindenkinek! Akárhol is dolgozzon. Igen, többek között ezért is költöztetünk felárral ünnepnapokon. Mert egy költöztetéssel ebből az idillből szakad ki az ember.

Na de nézzük a másik oldalt is. Aki egész évben dolgozik, annak többek között ilyenkor van lehetősége például költözni. Nem tud/akar szabadságot kivenni, és egy ünnepnap kiváló alkalom a költözésre. Főleg, ha egymás után két piros betűs ünnepnap áll a rendelkezésére. Szóval vállalunk költöztetést ünnepnapokon is, de ez esetben - ahogy már említettem - felárral kell számolni. Egy kivétel viszont van. Karácsonykor semmilyen körülmények között nem vállalunk költöztetést. Nincs az a felár. A karácsony az tényleg a családé.

Viszont hívni, e-mailt írni, árajánlatot kérni nyugodtan lehet ünnepnapokon is. Felveszem a telefont, válaszolok az árajánlatkérésekre. Persze, ha éppen a töltött káposztát, főtt sonkát, vagy a cipóban sült csülköt tuszkolom le a torkomon, akkor nem veszem fel, de amint tudom visszahívom :) 

Mindkettőnk érdeke, hogy felvegyem a telefont. sokan már azért elnézést kérnek, ha egy átlagos vasárnap felhívnak. Nyugodtan hívjanak bármikor, - na jó, szoktam aludni is :) - én a rendelkezésükre állok. Ezen a számon bármikor elérhetnek: +3620/580-8538

Olcsó, vagy tapasztalt, rutinos költöztetővel költözne?

Egyre több költöztető cég kínálja szolgáltatásait. Nehéz dönteni, hogy kivel költözzünk. Egy kicsit megpróbálok segíteni. Először is... nem, nem az árakról lesz szó, hanem a leinformálhatóságról. Nézzük meg a kiszemelt cég honlapján a "kapcsolat",  "céginfó", "bemutatkozás", "rólunk" stb. menüpontokat. Akkor járunk sikerrel ha találunk egy cég nevet is. A legnagyobb siker akkor lesz ha ezt a cég nevet megtaláljuk valamelyik cégnyilvántartóban.

A katarzis akkor következik ha tevékenységei között valami utal is a fuvarozásra vagy költöztetésre. Egyre ritkább az ilyen... sajnos. Aztán nézzük is, mivel szállítják az ingóságainkat. A teherautó menüpontban nézelődve gyakran találkozunk máshonnan letöltött, szalonállapotú, rendszám nélküli új teherautókkal. Ezeket mindig háttér nélkül sikerül "lefényképezni". Na, itt már valami nem stimmel... Aztán jöhetnek az árak. Általában kiírják. Nem mindenki írja ki, különböző (néha nevetséges) okokra hivatkozva. Én kiírom az áraimat, és sohasem volt gond, sőt örültek az ügyfelek, mert legalább előre tudnak kalkulálni. Ez így korrekt, szerintem...

Igen, árak. Egy tapasztalt szakember nem megy el pár száz forintos órabérben pakolni. Amennyiben Ön mégis erre vágyik, akkor javaslom hogy menjen el egy iskola, esetleg egyetem elé és szedjen össze néhány tizenhat - húsz éves  "szakembert". A helyzet az, ha Ön nem megy akkor az Ön által megbízott "ócsóköltöztető" fogja ugyanezt megtenni. 

Egy ügyfelem mesélt - idézem - "a két ötven kilós gyerekről" akik nem bírták el, pontosabban meg sem bírták mozdítani a három személyes kanapét. Ezek után hívtak minket. Természetesen megoldottuk a költözést. Tehát mielőtt megbíz egy ilyen hihetetlen számolási képességekkel megáldott életművész költöztetőt (akit le sem tud ellenőrizni, és hárman mennek pár ezer forintért óránként) akkor gondoljon erre a néhány mondatra. Egyszerűen lehetelten kijönni ennyi díjból. Na, itt vannak becsapva az ügyfelek! Ez nem csak az én véleményem.

Az egésznek a lényege hogy MI, hivatásos költöztetők (nem csak magamról beszélek) megcsináltuk a fuvarozói iskolákat, levizsgáztunk, kiváltottuk az engedélyeket, kötöttünk biztosítást, fenntartunk egy vagy több teherautót, toljuk magunk előtt a céget, megválogatjuk az embereinket. Nekünk ez a hivatásunk! Ezt szeretjük, ehhez értünk. Mi nem diákokkal, egyetemistákkal dolgozunk, hanem valódi szakemberekkel. Ön dönt. Hivatásos, tapasztalt költöztetőkkel szeretne költözni, vagy rutintalan, pár száz forintos fiatalokkal. Ha nem bírják, akkor úgy is minket fog hívni. Nem igaz? Jobb kikerülni a csapdát, és először nekünk szólni. Higgye el, nem fogja megbánni. Ezzel a cikkel senkit sem akartam megbántani, kritizálni, csak leírtam a (nem csak saját) véleményemet. 

Költöztetés kiváló állapotú teherautóval

A hét elején elmentem lemosni a teherautómat. Szervizbe vittem, és másnap volt egy nagyobb költöztetésünk. Gondoltam jobb tisztán... Az autómosónál azt mondta nekem valaki: "Minek ilyen időben lemosni a kocsit? Semmi értelme." Hozzáteszem, esett az eső... Mondtam neki, hogy szervizbe viszem a kocsit, és nem szeretném, ha koszosan kéne odavinnem, meg az ügyfél azért látja, hogy egy - két napos, vagy egy - két hónapos kosz van a kocsin. Majd hozzátettem: "Ebédelni is tiszta asztalnál jó." Erre azt mondta, hogy igazam van. Persze a szervizben is örültek, hogy tiszta "asztalhoz ülnek". 

Költöztetés, nemzetközi költöztetés kiváló állapotú teherautóval.
A teherautóm mindig tökéletes állapotban van. Legyen szó belföldi vagy nemzetközi költöztetésről, vagy akár lomtalanításról. A lényeg, hogy nem teszünk különbséget a munkák között, mindig a maximumot hozzuk ki magunkból, és mindig tökéletes állapotú teherautóval dolgozunk. A koszos teherautó rossz reklám...

Viszont időjárástól függetlenül mosni kell az autót, mivel a só, sár, kosz nem tesz jót az autónak. Tudom, feleslegesnek tűnik esőben, rossz időben lemosni a kocsit, de higgyék el az autó meghálálja :) Meg nekünk is jobban esik egy tiszta autóba beszállni...

Költöztetés és fuvarozás, a szabályokat betartva.

Munkáink folyamán figyelni kell a szabályok betartására is. A KRESZ szabályait betartva költöztetünk Budapesten, vidékre, külföldre, tehát mindig. Igen, mindig! A teherautónk tud menni 130 km/órás sebességgel is, de azt a többletfogyasztást nem fizeti ki senki :)
De most nem is erről van szó. Hanem a terhelhetőségről. A hivatalos raksúlyról, mérleg szerint. Nem sokan értik, hogy miért csak 800 kilogrammot szállíthatunk hivatalosan. Hiszen ez egy "másfél tonnás" kisteherautó. Igen, ennek hívják. Meg sokan azt is hiszik ezekről a kisteherautókról... Természetesen elbírja a teherautónk a 1,5 tonnát, de ez már komoly túlsúllyal jár.

A teherautóm terhelhetősége

Nézzük a számadatokat: A teherautóm saját tömege 2500 kilogramm. Mérlegen lett lemérve. A 3500 kilogrammig marad 1 tonna. Ebből lejön az emberek súlya, ami két embernél körülbelül 200 kilogramm. Így marad 800 kilogramm raksúly. 

Általában az ilyen (felépítményes) kisteherautók alig vihetnek többet. Persze ez többek között függ a felépítménytől, kerekek számától (4 vagy 6), a szállított emberek számától is. Sokan bevállalják a túlsúlyt úgy, hogy az ügyfélnek nem szólnak. Aztán ha lemérik őket, akkor az ügyfélre terhelik. Van aki úgy is hirdeti magát, hogy két tonna teherbírású, 3,5 tonna össztömegű kisteherautóval szállít... 

Túlsúly büntetés mértéke

Nem árt tudni, hogy Magyarországon (is) kis túlsúlyt is nagy összeggel büntetnek. Sőt a teherautót tovább sem engedik, amíg nem pakolnak át egy másikra, azaz meg nem szüntetik a túlsúlyt. Nem vagyok "bevállalós", ezért is kérek mindig részletes leírást az ingóságokról. Az ügyfélnek nem kell tudnia, hogy mennyit vihet a teherautó, ez a cég/sofőr dolga. Viszont, ha bevállalja a túlsúlyt, és lemérik akkor baj van. Ki fizeti a büntetést? Ilyenkor jön az egymásra mutogatás! Abban biztos lehet, hogy a sofőr nem fog kifizetni több százezer forintot, plusz még a másik teherautó díját.

Egy 3,5 tonna össztömegű teherautóra könnyedén fel lehet rakni pluszba 1 tonnát. Amit el is tud vinni. De! Ez már körülbelül 30% túlsúlyt jelent, amiért 350 000 forint bírság jár!!! Azért ennél jóval kevesebből ki lehet jönni még egy kisteherautóval, vagy egy nagyobb össztömegű teherautóval is! Ehhez jön még a másik teherautó díja, amire át kell pakolni, amíg meg nem szűnik a túlsúly. Mert addig nem engedik tovább a teherautót. 

Az a bizonyos kormányrendelet 


Ezt nem én találtam ki, benne van a 156/2009. (VII. 29.) Kormány rendeletben, amit ide kattintva tud elolvasni. Ez elég hosszú, ezért nyomja meg a Ctrl + F gombokat, majd a felugró ablakban ezt üsse be: "túlsúly". Innen idéznék egy mondatot: "Amennyiben egyszerre áll fenn össztömeg-túlterhelés és tengelytúlterhelés, az ezekre vonatkozó bírságtételek összeadódnak." Bizony, így ha a maximum túlsúlyt nézzük mindkét esetben, akkor a büntetés akár hétjegyű is lehet! 

Költöztetés korrekt módon

Ezért szoktunk többet fordulni, ami kivitelezhető is egy érdi költöztetésnél, de egy nemzetközi vagy vidéki költöztetésnél már csak úgy tudjuk megoldani, ha két kisteherautóval megyünk, vagy egy nagyobb 7,5 tonna) össztömegű teherautóval. 

Költöztetés, fuvarozás gond nélkül

Költöztetés lakossági ügyfeleknek,
akik a bútorokkal küzdenek meg.
De ha a küzdelmet átadják nekünk,
mindannyian elégedettek leszünk.

Irodaköltöztetés közületeknek, cégeknek,
olyan költöztetőt talált, akik időben végeznek.
Kollégák rutinja nem kevés, mondhatom,
örülök hogy a bútort velük hordhatom.

Költöztetek, fuvarozok, árut szállítok,
becsületes vagyok, senkit sem ámítok.
Gurtnival, szerszámokkal, plédekkel felszerelve,
költöztetünk földszintre és emeletre.

Költöztetés külföldről, nem tudja hol kezdje?
Nincs mitől tartani, megoldja Nagy Endre.
Kérjen árajánlatot kötelezettségek nélkül,
Ígérem, nem fogja megbánni végül.

Bútorok csomagolása, vagy szerelés,
van elégedett ügyfelünk, nem kevés.
Ne habozzon sokat, költözzön velünk,
ha kell, akkor hétvégén is megyünk.

Ezeket a cikkeket olvastad már?